PASKALYA ÇÖREKÇİĞİ

Paskalya, hristiyan aleminin en eski ve en önemli bayramıdır. Genellikle kesin bir tarihi olmamakla birlikte mart ayının sonuyla nisan ayının sonu arasında kutlanır. Paskalya bayramı genellikle yumurta bayramı olarak bilinir. Bu yumurtalar çeşitli renklerde boyanır ve her bir renk ayrı bir anlam ifade etmektedir. Paskalya günü için evlerde yumurtalar boyanır ve paskalya çörekleri yapılır.


Malzemeler:
•4-5S.B Un
•1/2S.B Un
•1S.B Ilık Süt ve Su Karışımı
•1Pk. Toz Maya
•1Ç.K Tuz
•2Yumurta
•125gr. Eritilmiş Tereyağı
•2T.K Mahlep
Üzeri İçin:
•Yumurta Sarısı
•File Badem



Önce file bademlerin içine su ekliyoruz ki suda yumuşasınlar fırında yanmasınlar diye. Unu hamur yoğurma kabına eleyip üzerine toz mayayı ekleyip karıştırın. Üzerine ılık süt ve su karışımı ekleyip biraz daha karıştırın. Ardından şeker, tuz, yumurtalar, eritilmiş tereyağı(ılık) ve mahlebi ekleyip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.(Mayanın üzerine ilk olarak tuz eklerseniz maya ölür o yüzden tuzu en son aşamalarda ekleyin.)  Hamuru 6 eşit parçaya böldükten sonra üzerini streç film ile örtüp hamur iki misli kabarana kadar mayalandırın. Hamurlar mayalandıktan sonra tek tek streç filmin altından çıkartıp önce mayalanan hamurun gazını aldıktan sonda şekil vermeye başlayın. 20cm uzunluğunda rulo hamurlar hazırlayın. Üç ruloyu yan yana getirdikten sonra ortadan başlamak şartıyla pelik şeklinde saç örgüsü gibi örün iki ucunu birbirine bağlayıp altına kıvırın. Diğer mayalanan hamurları da bu şekilde işleyin. Bu tariften iki tane büyük paskalya çöreği çıkıyor. Fırın tepsimize aldığımız paskalya çöreklerimizi fırının önünde biraz daha mayalansın diye bir 5 dakika bekletiyoruz ardından üzerine yumurta sarısını sürüp suyunu süzdüğümüz file bademlerden serpiştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 170derece fırında yumurta sarıları kızarıncaya kadar pişiriyoruz.






                       Bon Appétit!!

Yorumlar