GLUTENSİZ KARABUĞDAY EKMEĞi

Gluten, başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf gibi bazı tahıllarda bulunan bir proteindir. Bazı insanların glutene karşı özel bir hassasiyeti vardır. Çölyak hastası yani gluten alerjisi bulunan kişiler glutenli gıdaları sindiremez, zamanla ince bağırsaklarındaki villusların (minik çıkıntılar) silinmesiyle besin emilimi bozulur ve rahatsızlanırlar. Glutensiz gıdaları Gluten Hassasiyeti ya da Çölyak Hastası olanların tercihi olarak biliyoruz fakat gluten vücut için çok yararlı olsada arada bir vücudumuzun dinlenmeye glutenden arınmaya ihtiyacı vardır. Her zaman olmasa bile 1 hafta glutensiz beslenmek vücudu kendine getirir. Gluten, ekmek yapımı esnasında oluşan hamurun ağsı yapısını oluşturan yani hamurun güçlü yapısından sorumlu olan proteindir. Gluten olmadan ekmek mayalanmaz ve kabarmaz. Glutensiz ekmekler o yüzden sıkı, sert bir yapıya sahiptir. Benim annemin de alerji problemi olduğu için ona glutensiz ekmekler yapıyorum, bu tarifte onlardan bir tanesi..




Malzemeler:
•2,5 SB. Glutensiz Karabuğday Unu
•1 SB. Leblebi Unu
•1 SB. + 1YK. Ilık Su
•1/2 ÇB. Tuzsuz Ayçekirdeği
•2 YK. Zeytinyağı
•1 ÇK. Tuz ve Şeker
•1/2 Paket Maya

 Karabuğday unu, leblebi ununu ve  mayayı ılık su ile birlikte yoğurmaya başlıyoruz. Ardından içine zeytinyağını, tuzu ve şekeri de ekleyip yumuşak bir hamur olana kadar yoğuruyoruz. Glutensiz un ile yapılan ekmeklerin yumuşak olması için yaptığımız hamurun ele yapışan bir kıvam alması gerekir eğer sert bir hamur yaparsak hamur kabarmayacağı için ekmek çok daha sert olur. Hamurumuzun üzerini örtüp biraz dinlenmeye bırakıyoruz. 30 dakika geçtikten sonra istediğimiz bir tepside ekmek formunu verip önceden ısıtılmış 190 derece fırında pişiriyoruz.













Yorumlar