EKŞİ MAYALI ÇAVDAR EKMEĞİ

  Tartışmasız görüşüm şöyle ki; ekmeksiz bir yaşam düşünemez olduk. Yemeğin yanında ekmek olmazsa doymayız biz. Asırlardır insanoğlunun en önemli besin maddesi ekmek, birden istenmeyenler listesine girdi ve ekmek şişmanlıkla özdeşleştirildi. Herkesin ekmek hakkında bir görüşü vardır fiyatı, unu, bölgesi, neyle yenip yenmemesi hakkında bilgisi ve görüşü olmayan yoktur. Ancak, herkes ne bilir ne kadar bilir bilinmez ama kısacası kültürel farklılık gözetmeksizin herkesin evinin sevilen bir misafiridir. Fırından yeni çıkmış bir ekmeğin kokusuna kim dayanabilir ki..
  Birinci ve ikinci fermantasyon yani mayalanma süreci ile fırınlama işlemini başarıyla tamamlayıp nefis tat ve mis gibi kokan bu ürüne iyi bir ekmek diyebiliriz. İyi fermente edilmiş ve pişirilmiş ekmek damakta hafif kremamsı bir tat bırakır. Ancak taze olmasına rağmen ağızda dağılırsa bu az pişmiş ya da az fermente edilmiş bir ekmek olduğunu gösterir. Dışarıdan aldığımız ekmeklerin içine ne eklendiğini bilmemekle birlikte ne tür ortamlarda hazırlandığını da bilmiyoruz, illa ki katkı maddeleri ekleniyor ama bundan da emin değiliz. Ben herkesin ekmeğini kendisi, evinde aşk ve sevgiyle yapması taraftarıyım. Herkesin ekmek yapma konusunda kendine has teknikleri olduğundan da eminim. Maya yapmakta çok kolay sadece biraz fazla sabır isteyen bir iş. Fakat ben az biraz daha kolay olsun diye bugün hazır maya ile tarif paylaşıyorum. Biberiyeli, kuru domatesli, zeytinli, keten tohumlu, defne yapraklı bence hepsi ekmeğe çok yakışıyor. Şimdiye kadar ekmek yapmayı denememiş olanlarınız varsa şimdiden itibaren evinde kendi ekmeklerini yapmalarını tavsiye ediyorum..



Malzemeler:
•2S.B Çavdar Unu
•2,5S.B Beyaz Un
•1,5S.B Ilık Su
•2T.K Toz Şeker
•1/2T.K Tuz
•2Y.K Zeytinyağı
•Dr.Oetker Ekşi Maya

    Unları eleyin ve üzerine ekşi maya toz karışımını, şekeri, ilave edip karıştırın. Zeytinyağı ve suyu da ekleyip karıştırın ve tuzu da ilave edip ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bez ile örterek sıcak ortamda hamur 2katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın. Mayalanmış hamuru istediğiniz ekmek kabında ya da yağlı kağıt üzerinde ekmek formu verip üzerine çizikler atıp tekrar üzerini örtüp 30 dakika bekletin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Ekmeğimizin olup olmadığını anlamak için ekmeğin altına vurup dok bir ses gelmesini istiyoruz böylelikle içinin güzelce pişmiş olduğunu anlayabiliriz. Fırından çıkarıp ilk sıcaklığı gittikten sonra tel üzerine alın ve temiz bir beze sarın.



            Bon Appétit!

Yorumlar